English | پارسی

  • پروژه اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ سازی در راستای احیاء و تعادل بخشی آب های زیرزمینی
  • طرح ملی نجات آب دانش آموزی (داناب)
  • پروژه آموزش و توانمندسازی زنان و خانواده های روستایی در ۲۰ استان کشور در رابطه با مصرف آب و برق
  • پروژه فرهنگ سازی و اطلاع رسانی طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی استان خراسان رضوی
  • طرح دانش آموزی حمایت از محیط زیست ایران (حام)
  • پروژه افزایش آگاهی های زیست محیطی در جهت کاهش تبعات خشکسالی به دانش آموزان (محیط یار)
  • پروژه برنامه ریزی فعالیت های آگاهی بخشی بخش آب گلستان
  • جشنوراه نجات آب برای توسعه پایدار
  • پروژه مطالعات و تدوین برنامه های آموزشی و فرهنگی برای مناسبت های محیط زیستی
  • مطالعات و تدوین برنامه ریزی آموزش در حوزه توسعه پایدار و اقتصاد محیط زیست

……………………….

پروژه اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ سازی در راستای  احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی

منابع آب زیرزمینی که نزدیک به ۵۵% از مصارف آب کشور را تامین می کند، در بسیاری از نقاط دچار معضلات جدی شده است. ناپایداری این منابع از منظر کمیت و کیفیت، آینده ای تلخ را برای این منابع ارزشمند و حیاتی رقم زده و متاسفانه روند فعلی مدیریت این منابع و مصارف آب بدست آمده از آنها در بخش های مختلف، بر این ناپایداری دامن می زند و بدین ترتیب، بحران آب های زیرزمینی در آینده، گسترش نیز خواهد یافت.

در چنین شرایطی، با قبول این مشکل (که بی شک گام نخست مدیریت بحران پذیرش آن است)؛ طرح احیاء و تعادل بخشی آب های زیرزمینی، به عنوان طرحی ملی با ۱۵ پروژه تعریف گردیده و پنجره جدیدی را برای حرکتی گسترده در بازگرداندن پایداری به این منابع گشوده است.

گروه مهندسی آبانگاه که در روند تعریف طرح در سال ۹۳ و ابتدای ۹۴ کوشید تا ابعاد ظرفیت سازی و ایجاد سرمایه اجتماعی لازم و کافی برای این طرح را تعریف و دنبال نماید، در روندی رقابتی، به عنوان مشاور ملی پروژه اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ سازی در راستای احیاء و تعادل بخشی آب های زیرزمینی انتخاب گردید و نقش راهبری ملی و آموزش ظرفیت های استانی پروژه را برعهده گرفته است.

طرح ملی نجات آب دانش آموزی (داناب)    

معضلات و چالش های عرصه آب، به نحو روز افزونی در بسیاری از نقاط جهان در حال گسترش می باشد و عملا به یکی از اساسی ترین موانع فراروی بشر تبدیل شده است. این امر، متخصصان، متولیان ملی و نهادهای بین المللی را بر آن داشته است تا راهکارهای نوین و خلاقانه ای را برای مدیریت پایدار این منابع، تعریف و دنبال نمایند. طرح ملی دانش آموزی نجات آب (داناب) بر بستری از مطالعات و پژوهش های اجتماعی با تکیه بر حمایت کمیسیون ملی یونسکو در ایران و نظر به لزوم جلب مشارکت پذیری اجتماعی، از سوی وزارت نیرو در استان خراسان رضوی آغاز و پس از موفقیت در فاز پایلوت در ۶ استان، به صورت سراسری و ملی و با هماهنگی و یکپارچگی ستادی، تعریف و اجرایی گردید.

بستر و زمینه بسیاری از این راهکارها، جلب مشارکت عموم افراد یک جامعه است تا عزمی همگانی برای حل موضوع «بحران آب» فراهم آید. برای تحقق این مشارکت، آگاه سازی و ظرفیت سازی یک ضرورت اساسی است و طرح ملی دانش آموزی نجات آب ((داناب)) در پی آن بوده است تا به نحوی نظامند، گسترده و اصولی به این امر بپردازد.

در ادامه روند شکل گیری و توسعه این طرح، تا مقیاس آموزش بیش از ۳ میلیون دانش آموز در سال تحصیلی ۹۱-۹۰ ترسیم گردیده است.

مهندسین مشاور آبانگاه علاوه بر ارائه خدمات مشاور در ابعاد ملی (شرکت مدیریت منابع آب ایران) در استان های گلستان، بوشهر،کردستان، گیلان، زنجان، کرمانشاه، همدان، لرستان، کهکیلویه و بویراحمد، ایلام، خراسان جنوبی، سمنان و خوزستان به عنوان مشاور استانی شرکت های آب منطقه ای و سازمان آب و برق خوزستان؛ برنامه ریزی و نظارت بر اجرای پروژه را دنبال کرده است.

جهت آشنایی بیشتر با این طرح، فایل خلاصه طرح را دریافت و همچنین به سایت (www.danab.ir) مراجعه نمایید.

آموزش و توانمندسازی زنان و خانواده های روستایی در ۲۰ استان کشور در رابطه با مصرف آب و برق

همراه با افزایش جمعیت و ارتقاء سطح کیفی زندگی، تأمین آب و برق برای بخش های مختلف مورد نیاز انسان با محدودیت ها و چالش هایی مواجه شده و عملاً فشار زیادی بر منابع طبیعی و محیط زیست وارد آمده است. روستاها به عنوان قطب کشاورزی و دامداری بخش زیادی از مصرف این منابع را به خود اختصاص داده اند. الگوهای جدید زندگی نیز مصارف خانگی آب و برق را در روستاها افزایش داده است. ارتقاء و نهادینه کردن مدیریت مصرف در چنین شرایطی یک ضرورت به شمار می رود. در این میان زنان روستایی به عنوان مدیران خانه و تأثیرگذار بر مردان و همچنین نسل های آینده، می توانند نقش مهمی را به عهده داشته باشند. توانمندسازی زنان در این راستا یک پروژه مهم محسوب می شود. این پروژه در گام نخست سال در تابستان ۱۳۹۱ با مخاطب قرار دادن زنان روستایی در روستاهای پایلوت ۲۰ استان کشور، با لحاظ کردن مسائل بومی و خرده فرهنگ ها توانست آگاهی، حساسیت و مهارت این زنان را در امر مدیریت مصرف آب و برق، ارتقاء دهد.

این پروژه با حمایت دفتر مشاور وزارت نیرو در امور زنان و خانواده به اجرا درآمد و در توسعه پروژه، مخاطبان بیشتری را تحت پوشش خود قرار خواهد داد. ارزیابی و ارزشیابی، تعریف نظام تشویقی و شبکه سازی فعالان و آموزش دیدگان در این زمینه؛ از دیگر بخش های این طرح به شمار می رود.

پروژه فرهنگ سازی و اطلاع رسانی طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی استان خراسان رضوی

استان خراسان رضوی دارای بیشترین کسری مخزن در سفره های آب زیرزمینی است و بر این اساس شرکت آب منطقه ای این استان در سال ۱۳۸۷ اقدام به انتخاب مهندسین مشاور آبانگاه جهت مطالعه، برنامه ریزی و راهبری اقدامات، جهت افزایش آگاهی های عمومی و جوامع محلی بهره بردار بویژه در حوزه کشاورزی، در راستای تعادل بخشی آب های زیرزمینی، نمود. ایده طرح “نجات آب دانش آموزی” که در سال های بعد به عنوان یک برنامه ملی به استان های دیگر تعمیم داده شد، نخستین بار ذیل این مطالعات و اقدامات تعریف و اجرایی گردید.

طرح حمایت دانش آموزی از محیط زیست ایران (حام)

محیط زیست در دهه­های اخیر مورد هجمه آگاهانه و نا­آگاهانه بشر قرار گرفته است و بر اثر آن منابع کلیدی آن از یک سو و موجودات هم­جوار با آدمی از سوی دیگر، در معرض آسیب­ها و معضلات گوناگونی قرار گرفته است. از این رو یکی از اولویت­های اصلی اسناد و برنامه­های کلان جهانی و ملی از جمله اهداف هزاره، آموزش و بسط آگاهی عمومی در حوزه محیط زیست می باشد.

در این میان نوجوانان و دانش آموزان از مستعدترین و مناسب­ترین اقشار جهت آموزش زیست محیطی می­باشند. بر این اساس پس از اجرای پایلوت طرح فرهنگی- دانش آموزی محیط یار با حمایت اداره کل محیط زیست خراسان رضوی و با مشارکت اداره کل آموزش و پرورش آن استان در ۳۵ شهرستان استان سال تحصیلی ۹۱-۹۰ که در آن بالغ بر ۱۰۰۰۰ دانش آموز به عنوان محیط یار، ۲۱۰ دانش آموز به عنوان محیط یار ارشد و بالغ بر ۷۰ معلم به عنوان پشتیبان محیط یار مشارکت داشتند؛ با مشارکت بنیاد فرهنگی ملت و با حمایت دفتر منطقه ای یونسکو، کمیسیون ملی یونسکو، وزارت آموزش و پرورش و سازمان حفاظت از محیط زیست؛ طرح آموزش حفظ محیط زیست ((حام)) برای بالغ بر ۲۷۰۰۰ دانش آموز اجرا گردید.

هدف کلان طرح، آماده سازی، حساس سازی و آموزش مهارت­ها و رفتارهای مناسب جهت توجه، مهر و حفاظت محیط زیست تعریف گردید.

ارزیابی اثربخشی طرح (اندازه گیری و تعیین میزان افزایش آگاهی، حساسیت و آموختگی در حوزه رفتار مناسب) از طریق برگزاری پیش آزمون و پس آزمون از نمونه ای تصادفی از دانش آموزان در ابتدا و انتهای طرح، حاکی از اثربخش بودن طرح در رشد آگاهی و حساسیت و رفتار مناسب در ارتباط با محیط زیست بوده است.

راه اندازی مرکز پیامک با عضویت کلیه دست اندرکاران طرح در مدارس و ادارات آموزش و پرورش و همچنین بارگذاری و بروزرسانی سایت طرح؛ زمینه را برای ارتباط و هم فکری بیشتر میان مجریان و متولیان و مجموعه مشاور فراهم نمود.

مراسم ملی طرح در هتل پارس مشهد در تاریخ ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۲ با حضور مقامات عالی رتبه بین المللی، ملی و استانی برگزار گردید.

پروژه افزایش آگاهی های زیست محیطی در جهت کاهش تبعات خشکسالی به دانش آموزان (محیط یار)

آموزش توجه و ارتباط صحیح با محیط زیست پیرامون، از زمره مهمترین اهداف برنامه های نجات محیط زیست می باشد. در واقع آدمیان در دهه های اخیر بر اثر فعالیت های بی ملاحظه خود ضربات جبران ناپذیری را به طبیعت پیرامون خود وارد کرده اند و منابع کلیدی آب و خاک و هوا را آلوده اند.

پروژه فرهنگی- دانش آموزی محیط یار در گام نخست خود بالغ بر ۱۰،۰۰۰ دانش آموز را در سال ۱۳۹۱-۱۳۹۰ در زمینه مسائل و معضلات زیست محیطی جهان، کشور و منطقه، با اتکاء به شیوه های آموزشی جدید و مشارکت محور مورد آموزش قرار داده است. ارزیابی های علمی-آماری از پروژه بیانگر موفقیت چشم گیر در افزایش آگاهی و حساسیت دانش آموزان بوده است. از نکات برجسته اجرای این پروژه، آموزش ویژه ۲۰۰ محیط یار ارشد در ۳۵ شهر و روستای پایلوت پروژه بوده است.

پروژه برنامه ریزی فعالیت های آگاهی بخشی آب استان گلستان

آگاهی بخشی و ظرفیت سازی اجتماعی یکی از مولفه های مهم و تعیین کننده در نظام مدیریت منابع آب نوین به شمار می رود. جهت ترسیم چهارچوب این مهم در استان گلستان انجام مطالعات جامع و تدوین برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بند مدت در این راستا توسط شرکت آب منطقه ای گلستان به مهندسین مشاور آبانگاه واگذار گردید و در تابستان ۱۳۹۴ جمع بندی گردید.

جشنواره نجات آب برای توسعه پایدار

پس از سه سال اجرای متوالی طرح داناب در استان گلستان، در سال ۱۳۹۳با همکاری کمیسیون ملی یونسکو در ایران، جشنواره ای جهت ترغیب و تشویق هر چه بیشتر مخاطبان طرح برای مشارکت در نجات آب در مدارس استان گلستان برگزار گردید. برنامه ریزی و راهبری فنی این جشنواره با مهندسین مشاور آب کاوان آبانگاه بوده است.

پروژه مطالعات و تدوین برنامه های آموزشی و فرهنگی برای مناسبت های محیط زیستی

مناسبت های محیط زیستی (نظیر روز هوای پاک، روز زمین پاک و…) فرصت های مناسبی را برای جلب افکار عمومی به ابعاد محیط زیست فراهم می آورد. اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در سال ۱۳۹۴، مطالعات و برنامه ریزی جهت استفاده آموزشی و فرهنگی از این مناسبت ها را به مهندسین مشاور آبانگاه محول نمود.

مطالعات و برنامه ریزی آموزش در حوزه توسعه پایدار و اقتصاد محیط زیست

توسعه پایدار و اقتصاد سبز از محورهای مهمی است که در سال های اخیر در ابعاد بین المللی و ملی مورد توجه بوده است و آموزش محورها و شاخص های این حوزه و راهکارهای حل موانع و مشکلات فراروی فعالین این حوزه، از جمله نیازهای ضروری می باشد که در سال ۱۳۹۴ با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی و با مشاوره آب کاوان آبانگاه اجرایی گردید.

تصاویر برگزیده از پروژه های حوزه “دانش افزایی و آگاهی بخشی”

 danabDanabdanab3

danab8danab33ham527f36b215bf9

women8women25280945e6c76fham11Pic4